IJsselmeer oversteek | Mentale Kracht

September 5, 2024

Mentale Kracht tijdens 22 km zwemmen

22 km zwemmen is niet alleen een fysieke uitdaging, maar zeker ook een mentale. Bij lange afstanden moet je mentaal sterk blijven, want zonder een positieve mindset en innerlijke kracht wordt het moeilijk om zo lang te zwemmen met plezier. Tijdens zo’n tocht ben je volledig op jezelf aangewezen—geen sportmaatje, geen afleiding van het landschap, geen iemand om achter te draften. Het is jij en je gedachten.
En dat is wat het zo bijzonder maakt!
Ik herinner me het moment dat ik het water inging voor mijn IJsselmeer oversteek. Ik voelde me blij, enthousiast, en klaar om te beginnen! Maar er was ook een vleugje angst, een mix van emoties. Ik besefte: zodra ik start met zwemmen, begint de uitdaging. No Way Back!
Het eerste half uur vond ik nog niet mijn flow, maar dankzij mijn ervaring wist ik dat dit zou komen. Na een uur kwam ik in de ‘Ilse flow’ en vlogen de minuten voorbij. Waar ik tijdens trainingen soms mentaal ‘uitcheck’, heb ik tijdens de oversteek bewust nagedacht. Over waarom ik dit doe, over alles wat ik heb bereikt in de voorbereiding, over positieve liedjes en de lieve mensen die me hebben gesupporterd. Ik dacht aan Paul, mijn zwemcoach, en aan mijn Swim Lanzarote family.
Deze gedachten hielpen me door de moeilijke momenten heen. Zodra ik voelde dat ik wat begon te verzwakken, greep ik naar een positieve, stimulerende gedachte!
Je moet sterk zijn om je eigen gedachten de baas te blijven en ze in de juiste richting te sturen. Het was waardevol en leerzaam om te ontdekken dat ik dit op verschillende manieren kan doen!

Lees meer

Lees hier onder de meest recente blogs.

IJsselmeer oversteek | Zwemmend op de Kracht van Positiviteit

IJsselmeer oversteek | De Finish