Een Duik in het Triathlon Leven van Evelien en Michel

April 10, 2024

ntroductie van het Powerkoppel Michel en Evelien

Evelien en Michel, niet alleen een liefdespaar, maar ook twee fervente triatleten die passie hebben voor de sport. Michel, een doorgewinterde triatleet met 30 hele triathlons, Extreme triathlons en prijzen op zijn naam.
En Evelien, een crossfit-enthousiasteling die sinds 2023 haar hart heeft verloren aan triatlons.
Samen vormen ze een sportief triatlon duo dat de uitdagingen van zwemmen, fietsen en hardlopen samen aangaan!

Hoe Triathlon Hun Levens Binnensloop

Michel: “Als 11-12-jarig jochie keek ik gefascineerd naar de Almere Triathlon op AVRO TV. Hier werd mijn interesse in de triatlonsport aangewakkerd. Op mijn 30e besloot ik mezelf vijf jaar te geven om diezelfde finishlijn te halen. Ik ruilde mijn voetbalschoenen in voor triathlonschoenen en na vijf jaar finishte ik mijn eerste triathlon in Frankfurt. En daarna natuurlijk ook Almere!”
Evelien: Voor mij was Bilzen 111 mijn eerste triathlon. Voor mij was dit een ideale triathlon omdat in verhouding mijn sterkste onderdeel fietsen, ook het langste was. Ik heb dus goed gekeken naar welk soort wedstrijd bij mij paste.

Evelien’s Eerste Duik in de Triathlon Wereld

@ Evelien: “Jouw eerste triathlon was afgelopen jaar. Hoe heb je dit ervaren?”
“Mijn eerste triathlon was een ware rollercoaster. Het zwemmen was vreselijk, een rolling start die me midden in de beruchte ‘wasmachine’ plaatste. Mijn plan was om achteraan te starten, omdat zwemmen mijn ‘zwakste’ onderdeel was. Maar door omstandigheden kwam ik middenin het deelnemersveld terecht!
Gelukkig kwam daarna het fietsen wat mijn sterkste punt was en dat was genieten! Het hardlopen ging goed maar helaas gooide een gelletje, dat verkeerd op mijn maag viel, roet in het eten. Maar ik heb doorgezet en ben gefinisht!

Voorbereiding en Doorzettingsvermogen

@ Evelien: “Hoe heb je je voorbereid op je eerste triathlon?”
“Ik heb zwemles genomen om de borstcrawl techniek aan te leren. En ik heb een voedingsplan gemaakt voor de wedstrijddag. Dit werkte niet volgens plan maar hiervan heb ik geleerd. Zo heb ik in de triathlon erna halve gelletjes genomen en dit werkte perfect. Je leert elke triathlon steeds weer bij en die kennis en ervaring kan je weer meenemen naar de volgende wedstrijd’.

Triathlon Hoogtepunten en Magische Momenten

Vraag aan beiden: “Wat was jullie mooiste triathlon moment?”
Evelien: “Het moment dat ik uit het water kwam bij de ‘Gelreman’. Op dat moment wist ik: Ik ga de finish halen! Voor mij begint het genieten na het zwemonderdeel. Dan komen mijn sterke onderdelen.
Michel: Ja, dit herken ik wel. Tijdens het zwemmen voel ik nog niet de competitie en race gevoel. Pas als ik op de fiets zit, komt dit. Dit heeft er denk ik mee te maken dat zwemmen voor ons beide, ons minst sterke onderdeel is. De onderdelen erna staan we meer in onze kracht en komen we in ‘race modus’.
Michel: “Ik heb zoveel triathlonmomenten meegemaakt dat het moeilijk is om er één te kiezen want dan doe ik andere momenten echt tekort.” Ik kan genieten van een wedstrijd die volgens plan verloopt maar ook van een hardlooptraining die lekker gaat. Doordat ik ook erg van trainingen en de voorbereiding naar een doel kan genieten zorgt ervoor dat ik al jaren met zoveel plezier deze sporten beoefen.

Wat Maakt Triathlon Zo Bijzonder?

Vraag aan beiden: “Wat maakt de triatlonsport zo mooi?”
Michel: De triatlonsport is een eerlijke sport en individueel. Je lichaam is je motor en de beste wint. Dit is anders dan bijvoorbeeld voetbal wat ik jarenlang fanatiek heb gespeeld voordat ik begon aan de triathlon. Voetbal is een teamsport en ben je meer afhankelijk van je ploeggenoten.
Evelien: “De sfeer in de triathlon is geweldig. Iedereen is welkom, of je nu voor de prijzen gaat of gewoon wilt finishen. Datzelfde gevoel heb ik ook in de crossfit en dat vind ik erg belangrijk. Iedereen praat met elkaar.
Ik kwam als een van de weinige met een racefiets aanzetten bij de Gelreman. Het merendeel had een TT fiets. Maar je wordt niet raar of neerbuigend aangekeken, iedereen respecteert elkaar.

Tips Voor Nieuwe Triatleten

Vraag aan beiden: “Hebben jullie tips voor beginnende triatleten?”
Michel: 

  • Neem de tijd, geef jezelf minimaal 5 jaar om voor te bereiden als je een hele triathlon wilt doen. Bouw ervaring op, ken je lichaam, dit vermindert de kans op blessures en behoud het plezier in de trainingen en de triathlon!
  • Kies een goede start-positie bij het zwemmen. Is het zwemonderdeel nieuw, ga achteraan staan zodat je niet in de ‘wasmachine’ terecht komt. Ben je meer ervaren en/of een snelle zwemmer, dan kan je meer vooraan beginnen.
  • Ik zie veel triathleten altijd samen fietsen. Maar bij de meeste triathlon wedstrijden mag je niet stayeren. Train dus ook alleen om daar ook gewend aan te raken!Evelien: 
  • Plezier is cruciaal!
  • Kies een triathlon die bij je past. Groot en massaal of juist klein en gemoedelijk.
  • Begin met kleinere afstanden om te wennen aan zwemmen met anderen om je heen. Als je dit al een paar keer hebt ervaren wordt het steeds makkelijker.

Motivatie en Plezier in Sport Houden

Vraag aan beiden: “Hoe blijf je gemotiveerd en behoud je plezier in sporten?”
Michel: “Nieuwe prikkels zoeken en nieuwe doelen stellen. Dit jaar zijn we tijdens ons ‘off-season’ meer aan het mountainbiken wat we beide erg leuk vinden om te doen.
Evelien: En we hebben in april een triatlon met hardlopen, MTB’en en kanoën gepland! Weer een leuke variatie en een sportief uitje in het weekend! En in april gaan we ook samen deelnemen aan de Eemmeerloop. Dit is 2x25km. Ik start met 25km hardlopen en Michel fietst met mij mee en vervolgens loopt Michel de laatste 25km en fiets ik mee!

De Balans Tussen Twee Sporten

Vraag aan beiden: “Hoe combineren jullie triathlons en Crossfit?”
Michel: “Goede communicatie en aanpassingsvermogen. We vullen elkaar aan en helpen elkaar waar nodig. Ik ben een echte duuratleet. Als ik op vakantie ben, kan ik elke dag lange ritten fietsen en hardlopen. Dat lange extreme duurvermogen is voor Evelien anders. Maar dat lossen we dan op dat ik bijvoorbeeld al ga hardlopen voordat we samen gaan fietsen. Of zoals Evelien net al aangaf over de hardloopwedstrijd. Ik loop eerst 25km met Evelien samen en vervolgens loop ik de laatste 25km alleen op mijn eigen tempo.
Evelien: Mijn A-sport is crossfit en mijn B-sport is triathlon. Daardoor ben ik explosiever en sneller op de korte klimmetjes, Michel is sneller op de langere klimmen en ik ben een betere daler met hardlopen en fietsen. Maar hier houden we rekening mee en kunnen we elkaar juist ook helpen en sterker maken.
Als iemand een triathlon wedstrijd finisht voelt het ook echt alsof we het samen hebben gedaan. We supporteren elkaar altijd. Afgelopen jaar was ik het laatste gedeelte van de Greek Hero Extreme Michel zijn buddy en heb hem kunnen begeleiden in zijn laatste kilometers naar de finish! Dat zijn super mooie momenten om samen te kunnen doen!

Nadelen van Samenleven met Twee Atleten

Vraag aan beiden: “Zijn er ook nadelen van het samenleven van twee sporters in één huis?”
Evelien: “Ja, de hoeveelheid eten die ik moet maken voor Michel is echt veel, hahaha.”

Het Komende Triathlon Seizoen

Vraag aan beiden: “Hoe ziet jullie triathlonseizoen er komend jaar uit?”
“Dit jaar staan o.a. leuke sportreizen op het programma, waaronder naar de Pyreneeën en Zuid-Afrika voor een Extreme triathlon. Omdat we dit beide leuk vinden combineren wij onze vakanties vaak met een triathlon of ander sportevenement!

Lees meer

Lees hier onder de meest recente blogs.

Slimme en gezonde keuzes maken in een restaurant: Zo doe je dat!

Eerste hulp bij zadelpijn