De meest voorkomende valkuilen voor beginnende triathleten

June 8, 2024

Het avontuur dat je hebt gekozen is geweldig, maar laten we eerlijk zijn: het is niet zonder uitdagingen. Het is een intense reis van zweten, leren, en groeien. Als triathloncoach en diëtist heb ik al heel wat beginners begeleid en gezien welke fouten ze vaak maken.

 

Hieronder deel ik de meest voorkomende valkuilen en hoe je ze kunt vermijden.

 

Vergeet niet, ik geef een webinar op 17 juni waarin ik je nog meer tips en tricks geef om goed voorbereid aan je wedstrijd te beginnen!

1. Te snel te veel willen

Je bent enthousiast en dat is fantastisch! Maar dat betekent vaak dat beginners meteen volle bak gaan trainen. Het resultaat? Blessures en oververmoeidheid. Bouw je training langzaam op. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe belasting te wennen. Begin met rustige, korte sessies en verhoog geleidelijk de intensiteit en duur. Als je twijfelt over hoe je dit het beste aanpakt, kan ik je als coach helpen met een persoonlijk trainingsplan.

2. Gebrek aan variatie

Altijd dezelfde training doen kan saai worden en bovendien raak je dan makkelijk geblesseerd. Varieer in je trainingen: wissel af tussen zwemmen, fietsen, hardlopen en krachttraining. Dit houdt je trainingen leuk en helpt je lichaam om zich aan te passen aan verschillende soorten belasting.

Wil je weten hoe je dit het beste kunt integreren? Als coach kan ik je hierbij ondersteunen.

3. Slechte voeding

Voeding is een essentieel onderdeel van je training en prestaties. Veel beginners weten niet precies wat en wanneer ze moeten eten. Eet voldoende koolhydraten voor energie, eiwitten voor herstel en gezonde vetten voor langdurige energie. Hydratatie is ook cruciaal. Begin al vroeg in je training met experimenteren wat voor jou het beste werkt. Als diëtist kan ik je helpen met een persoonlijk voedingsplan dat perfect aansluit bij jouw training en doelen.

4. Onvoldoende herstel

Het is verleidelijk om elke dag te willen trainen, maar herstel is net zo belangrijk als de training zelf. Neem rustdagen en luister naar je lichaam. Overtraining kan leiden tot blessures en uitputting, en dat wil je echt niet. Heb je moeite met het inplannen van voldoende rust? Als coach kan ik je helpen met een gebalanceerd schema dat training en herstel in evenwicht houdt.

5. Focussen op een discipline

Veel beginners hebben een achtergrond in één van de drie sporten (zwemmen, fietsen of hardlopen) en focussen zich daar te veel op. Vergeet niet dat triathlon draait om de combinatie van alle drie de disciplines. Zorg ervoor dat je evenveel aandacht besteedt aan je zwakste onderdeel als aan je sterkste. Als je begeleiding nodig hebt bij het verbeteren van je zwakke punten, kan ik je als coach helpen met gerichte trainingen.

6. Niet oefenen van transities

De overgang van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar hardlopen (transities) zijn vaak ondergeschoven kindjes. Ze kunnen je veel tijd kosten als je ze niet oefent. Plan specifieke trainingssessies in om de transities te oefenen. Zorg dat je weet hoe je je snel kunt omkleden en je gear kunt wisselen. Dit is een aspect waar ik als coach veel aandacht aan besteed in mijn trainingen.

7. Niet leren van anderen

Er is zoveel informatie beschikbaar van ervaren triatleten en coaches. Maak er gebruik van! Volg webinars, zoals de mijne op 17 juni, lees blogs, kijk naar video’s, en wees niet bang om vragen te stellen. Leer van de ervaringen van anderen om je eigen prestaties te verbeteren. Als coach en diëtist sta ik klaar om mijn kennis en ervaring met je te delen.

8. Geen plan hebben

Een gestructureerd trainingsplan is essentieel. Het helpt je om gefocust te blijven, je voortgang te meten en blessures te voorkomen. Als je niet zeker weet hoe je een plan moet opstellen, overweeg dan om een coach in te schakelen die je kan helpen. Ik kan je als triathloncoach begeleiden bij het opstellen van een effectief en persoonlijk trainingsplan.

Schrijf je in voor het Webinar op 17 juni!

Wil je meer tips, specifieke trainingsadviezen en persoonlijke feedback? Schrijf je dan in voor mijn webinar op 17 juni. We gaan dieper in op hoe je een uitgebalanceerd trainingsplan maakt, de juiste voeding kiest en je mentale kracht opbouwt. Klik [hier]om je aan te melden!

Hopelijk zie ik je daar en kunnen we samen werken aan jouw triathlondoelen!

 

Blijf gemotiveerd en veel succes met je trainingen!

 

Groetjes,
Ilse, jouw diëtist en triathloncoach

Lees meer

Lees hier onder de meest recente blogs.

De meest voorkomende valkuilen voor beginnende triathleten

Slimme en gezonde keuzes maken in een restaurant: Zo doe je dat!